Oppia ikä kaikki

sunnuntaina, syyskuuta 25, 2016


Joen veli James ja hänen puolisonsa Katin oli tarkoitus mennä ensi kesänä naimisiin Unkarissa, Lake Balatonilla ja tiedossa oli viikonlopun kestävät isot juhlat. Kat kuitenkin tipautti uutispommin elokuussa, että häitä ei vietetäkkään ensi kesänä suurin menoin, vaan tänä vuonna syyskuun lopulla heidän kotonaan. Suuret häät vaihtuivat pieniksi intiimeiksi puutarhajuhliksi keskellä viikkoa. Muun perheen ollessa järkyttyneitä, minä olin salaa helpottunut, sillä nyt meillä jäisi enemmän rahaa meidän omiin häihin! Kiitos Kat!

Hääseremonia oli todella kaunis ja vihkijä oli todella ystävällinen vanhempi nainen joka puhui hyvin, kyyneleitä vuodatettiin, hääparista loisti rakkaus ja onnellisuus kauas. Hääparin 1-vuotias poika hurmasi kaikki vieraat herttaisuudellaan ja häntä kaitsi koko seremonian sekä juhlan ajan morsiamen veljen partneri, jotta hääpari saisi keskittyä rauhassa toisiinsa. Päivä oli mitä kaunein, aurinko paistoi melkein pilvettömältä taivaalta, täydellinen syyspäivä siis! Morsian oli nähnyt todella paljon vaivaa koristelujen eteen ja niitä kehuttiinkin paljon. Heillä ei ollut lahjalistaa, vain toive että vieraat tulisivat paikalle ja viihtyisivät. Tein itse heille kortin, jonka taakse kirjoitin onnen toivotusten lisäksi Albert Einsteinin mietelmän rakkaudesta: 
 "Gravitation cannot be held responsible for people falling in love. How on earth can you explain in terms of chemistry and physics so important a biological phenomenon as first love? Put your hand on a stove for a minute and it seems like an hour. Sit with that special girl for an hour and it seems like a minute. That's relativity." 


Varoitan nyt, että tämä loppu teksti saattaa olla vähemmän positiivinen sävyltänsä, sillä vaikka häät olivat menestys, juhlissa oli muutamia asioita jotka olisi voinut hoitaa toisin. Huomauttaisin, että nämä poiminnat ovat siis vain ne huonot puolet jotka pistivät silmään ja joista yritän itse ottaa opiksi omia tulevia häitämme varten.

Älä jätä mitään sukulaisten/kaasojen/bestmanien/ystävien hoidettavaksi, ellet ole 100% että he tekevät mitä heidän kuuluukin! Ja vaikka oletkin varma, että he hoitavat hommansa, tarkista vielä uudelleen! Olimme sopineet, että minä kuvaisin häissä. Katin veljen oli tarkoitus antaa minulle järjestelmäkamera ennen seremonian alkua, mutta kamera oli kuitenkin unohtunut jonnekin jo aamulla, eikä sitä enää löytynyt. Onneksi eräs vieraista oli ottanut oman järjestelmäkameransa mukaan ja hän hoiti suurimman osan tärkeästä kuvauksesta, pelastaen koko päivän! Jos joku tarjoutuu lukemaan jotakin juhlassa, pyydä saada lukea mahdollinen runo/teksti etukäteen, jos epäilet ettei teksti sovi juhlaan tai lukijalla on saattanut muutama muumi karata laaksosta. Sulhasen isän vanha sisko luki seremonian aikana hääjuhlaan sopimattoman tekstin, jota kuuntelin järkyttyneenä kauhun sekaisin tuntein. En tiedä oliko tämä sitten vain kulttuuriero vai sukupolvien välinen kuilu, mutta mielestäni sovinistinen teksti ei todellakaan sopinut moderniin hääjuhlaan.

Älä missään nimessä anna kenenkään puuttua juhlapäivän aikataulutukseen ja kulkuun! Päivän oli tarkoitus alkaa niin, että me kaikki kokoonnumme maistraattiin kello 14 ja siirrymme sieltä suoraan Katin ja Jamesin kotiin juhlimaan. Hääpäivän aamuna sulhasen isä päätti, että meidän tulisikin kokoontua hänen kotonaan ja siirtyä sieltä maistraattiin. Maistraatista sitten takaisin isän luo ja sieltä sitten Katin ja Jamesin kotiin. Hohhoijaa. Nämä kaikki 3 paikkaa ovat vähintään 30-60 min ajomatkan päässä toisistaan ruuhka-ajan ulkopuolella. Meidän lisäksemme osa vieraista asuu muutenkin 2-3 tunnin ajomatkan päässä, joten vietimme suurimman osan päivästä ajellen autolla edestakaisin. Kaiken lisäksi viimeinen etappi osui pahimpaan ruuhka-aikaan, johon jäimme kaikki jumiin. Juhlissa ehdimme olla ruhtinaalisen tunnin ennen kuin meidän piti jo lähteä kotiin.Catering ei päässyt sisälle laittamaan ruokia esille, kun hääpari meidän vieraiden lisäksi oli jäänyt jumiin ruuhkaan. Tässä vaiheessa kello oli jo 18, joten vieraat olivat erittäin nälkäisiä. Me olimme jo lähteneet ajamaan kotoa 10 aikaan aamulla murokipollisen ja kahvikupin voimin, joten verensokerit olivat todella alhaalla. En tiedä oliko tarjonnassa huomioitu allergioita, sillä ruokia ei oltu laputettu mitenkään, mutta sen verran tiesin, ettei kakku ainakaan ollut laktoositon. Juomien puolella alkoholittomat vaihtoehdot loistivat poissaolollaan, mikä oli outoa ottaen huomioon, että häät olivat keskellä viikkoa ja suurin osa porukasta ajaisi kotiin. Veikkaankin, että mehut/limsat oli yksinkertaisesti unohtunut laittaa esille.

Varmista, että vieraat jotka eivät pidä toisistaan, ovat tietoisia, että heidän inhokki on myös kutsuttu. Tässä kohtaa olisi hyvä myös pohtia, kumpi vieraista on tärkeämpi ja olisiko mahdollista jättää toinen kutsumatta. Jamesin äiti ja hänen veljensä ovat verivihollisia eivätkä tule toimeen ollenkaan. James oli päättänyt, ettei äidille kerrota, että hänen veljensä perheineen on kutsuttu. James oli ajatellut asian niin, että heidän vain yksinkertaisesti tulisi olla yhtä isoa iloista perhettä. Teoriassahan näin asian tulisi mennä, mutta käytännössä tämä ei toiminut. Maistraatissa äidin tullessa paikalle, hänen aina niin iloinen hymynsä hyytyi ja muuttui järkytykseksi. Juhlissa äiti vietti koko illan keittiössä yksin itkien. Yritin häntä lohduttaa mutta minkäs siinä enää voi, päivä oli hänen osaltansa pilalla. Tämä juhla oli itselleni ainoa tilaisuus tavata tuo puoli suvusta joka yleensä jää kutsumatta, joten olen vähän kahden vaiheilla, oliko tämä sitten hyvä vai huono ajatus. Ehkä ei noin pienessä tilassa, jossa ei pysty mitenkään välttämään toisen kohtaamista lainkaan.Painottaisin yhä, että kyseiset häät eivät missään nimessä olleet epäonnistuneet ja oli suuri ilo olla osana niissä. Nämä asiat jäivät mieleen hyvin lähinnä siksi, kun omat häät on koko ajan mielessä oli paikka tahi kellon aika mikä hyvänsä. Nuo kaikki edellä mainitut kömmähdykset olisi voitu välttää kunnon organisoinnilla sekä kommunikaatiolla ja aion itse panostaa siihen. Luulenpa, että saan itselleni diktaattori tahi bridezilla tittelin sen seurauksella, että teen miltei kaiken itse tahi yritän organisoida listojen/muistutusten/muistutuksen muistutusten kanssa asioita, joita muut ovat ottaneet hoidettavaksi. Varmaan muiden ärsytykseksi teen nekin itse, ihan vain varmuuden vuoksi :D

You Might Also Like

0 kommenttia