Kukkaloistoa

maanantaina, syyskuuta 05, 2016

 Viime keväänä innostuin puutarhassa puuhailusta ja muutin meidän ruokailuhuoneen mini viherhuoneeksi, joka oli täynnä kippoja ja kuppeja joihin olin istuttanut erilaisia kukkasipuleita ja siemeniä. Alkukesästä Joe tuumasi hankkivansa meille jonkinlaisen kasvihuoneen, sillä ei tällaista hullutusta kukaan kestä joka kevät! Minun onnekseni Englannin kesä on Suomen kesää pitempi ja talvet leutoja, joten kasvatettavien kukkien skaala on paljon laajempi. Tämän innoittamana päätin, että häitä varten kasvatan ainakin osan kukista pöytiin ja miksei jopa kimppuunkin itse. Kasvatin gladioluksia eli miekkaliljoja itse ensimmäistä kertaa tänä vuonna ja joka ikinen kukki todella kauniisti heinäkuun lopulla! Ne ovat todella komeita yksinään maljakossa eivätkä välttämättä kaipaa mitään seuraksi. Miekkaliljojen lisäksi istutin keväällä kahden eri lajikkeen daalioita, jotka molemmat kukkivat kauniisti pitkälle elokuulle. Pihaltamme löytyy myös taivaalliselle tuoksuvia laventeleita sekä rosmariinia, niille tosin joudun etsimään uuden aurinkoisemman paikan, sillä ne jäivät vähän vaisuksi. Innostuin kasvattamaan muutaman perus liljan ja nekin onnistuivat hyvin, vain yksi niistä jäi huonolle alulle liljakukkojen takia. Niin kauniita kuin liljat ovatkin, en ole ihan varma haluanko stressata häiden alla laji kohtaisten ötököiden vuoksi, etanat ja kirvat aiheuttavat jo tarpeeksi päänvaivaa. Mini kallat kukkivat alku kesästä kauniisti, mutta ne eivät ihan jaksaneet heinäkuun lopulle asti, joten ne tuskin tulevat meidän häitä ilostuttamaan. 

Ostin keväällä pioni unikon eli ”pompom unikon” siemeniä, mutta en niitä sitten laittanut kasvamaan, kun meillä meinasi loppua pihalta tila kokonaan. Ne ovat todella kauniita, niissä on nimensä veroisesti joko pom pomien tahi pionin näköisiä massiivisia kukintoja. Paketin mukaan ne kukkivat kesä-elokuun välillä, mutta joidenkin nettikeskustelujen mukaan ne kukkivat vain todella lyhyen aikaa. Ensi kesänä laitankin ne kokeiluun niin, että istutan niitä muutaman viikon välein ja katson mitkä sitten kukkivat heinäkuun lopulla. Jos kokeiluni onnistuu, olen kyllä ylionnellinen, sillä normi pionit eivät enää heinäkuussa kuki ja pionin näköiset David Austin ruusut ovat mielettömän kalliita. 

Ihan kokeilumielessä ajattelin kokeilla kasvattaa harsokukkia, jotka täällä kulkevat söpöllä nimellä baby’s breath. Se on toki helppo ja halpa lajike ostaa kukkakaupastakin, mutta aion kuitenkin koittaa miten sen saisin itse kasvamaan. Onhan se kuitenkin ihan eri fiilis, kun kimpussa on omia kukkia! Tein myös aiemmin tänä kesänä erikoisen löydön paikallisesta puutarhakaupasta, nimittäin valkoiset samettikukat! Niissä on todella massiiviset ja runsaat kukinnot, toisin kuin perinteisissä keltaisissa/oransseissa kukissa. Samettikukissa ei valitettavasti ole kovinkaan pitkät varret, mutta niistä saisi ihanat vieheet tai koristeet kampaukseen, joten ne myös lähtevät kasvatus kokeiluun! 

© Pinterest

You Might Also Like

0 kommenttia